Volkoren pizza funghi

13 - 08 - 2020 | Avondmaaltijd, Lunch

Zelf een gezonde pizza maken zonder uren in de keuken te staan? Dat kan! Met deze volkoren platbrood pizza’s. Geschikt voor iedere dag van de week. 

Deze volkoren pizza’s bevatten een stuk minder calorieën dan de originele pizza’s. Je kunt er gerust twee van eten, en dan zit je nog niet eens aan de 500 kcal. Klinkt toch fan-tas-tisch? Dat is het ook! 

Door Libanese volkoren brood, oftewel platbrood, als pizzabodem te gebruiken, krijg je een dunne krokante bodem. De pizza is hierdoor wat minder machtig. Beleg met je favoriete toppings, even in de oven en klaar! In een handomdraai zet je een gezonde pizza op tafel. Het voordeel van Libanees platbrood is dat je niet eerst zelf een hele bodem hoeft te maken.

Ik ging dit keer voor een pizza funghi, want wat mij betreft kan een pizza niet zonder kaas, tomaat en champignons. Althans, dat vinden de liefhebbers van de Pizza ai funghi natuurlijk! Een heerlijke classic pizza met champignons in een gezonder jasje. Daarnaast is deze volkoren pizza ook nog eens  helemaal kidsproof is. Zo kun je met het hele gezin gezond genieten. Niet zo dol op champignons? Dat kan natuurlijk ook.  Ga dan eens voor deze hawaii variant. 

Liever als lunch? Dat kan natuurlijk ook! Ga dan voor één pizza per persoon en serveer er een lekkere salade bij. 


Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 8 volkoren platbroden
  • ± 500 gram tomatenpassata
  • 2 bollen mozzarella (light)
  • 600 gram champignons
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el oregano of Italiaanse kruiden
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram rucola
  • 2 el pijnboompitten

Optioneel:

  • Parmezaanse kaas ter garnering 
  • Basilicum

Zo maak je de volkoren pizza fungi

Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Per de knoflook of snijd fijn. Snipper de helft van de rode ui en snijd de andere helft in dunne ringen. Snijd de champignons in plakken. Snijd de mozzarella in dunne plakjes en halveer ze vervolgens. 

Stap 2. Verhit 1 el olijfolie in een steelpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en gesnipperde ui 1-2 minuten. Voeg de tomatenpassata, 1 el oregano of Italiaanse kruiden, peper en een snufje zout toe. Laat 5 minuten op laag vuur inkoken. Roer af en toe door.

Stap 3. Verhit ondertussen 1 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de champignons en de rode uiringen 4 minuten. Schep af en toe om en breng op smaak met een snuf peper. 

Stap 4. Smeer de volkoren platbroden in met de tomatensaus. Verdeel de champignons en uienringen* over de pizza’s en top af met de stukjes mozzarella. Garneer met de overige oregano of Italiaanse kruiden. 

Stap 5. Leg de volkoren pizza’s op een bakplaat* bekleed met bakpapier en bak de pizza’s in 8-10 minuten in de oven. Beginnen de randjes als goudbruin te worden? Haal ze er dan eerder uit. 

Stap 6. Haal de volkoren platbrood pizza’s uit de oven, snijd in stukken en garneer eventueel met wat rucola of basilicum en Parmezaanse kaas.

* Zorg ervoor dat je het vocht van de champignons afgiet, anders worden de pizza’s wat zachter en dat wil je niet. 
** Gebruik twee bakplaten. Passen de volkoren platbrood pizza’s er niet allemaal op? Bak het dan in twee delen en geniet eerst allemaal van een pizza. Als die op is zijn de andere alweer klaar en heb je in ieder geval twee warme pizza’s.


Volkoren-pizza-fungi

Gemiddelde voedingswaarde

Per pizza

  • 241 kcal
  • 6 gram vet, waarvan verzadigd 2 gram
  • 14,4 gram eiwitten
  • 31,5 gram koolhydraten
  • 6,2 gram vezels
  • 0,6 gram zout
  • 162 gram groente

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
Over FoodLies

Geen korte termijn aanpak en diëten, maar een leefstijl ontdekken die voor de rest van je leven gemakkelijk vol te houden is. FoodLies helpt je hierbij en deelt inspirerende teksten en gezonde recepten om je op weg te helpen. Het draait allemaal om het vinden van een juiste balans, niet het schrappen van die heerlijke appeltaart op een verjaardag. Met kleine stappen, grote doelen bereiken.

Recente blogs

Stress

Stress

n dit artikel lees je wat stress precies is en wat de gevolgen zijn van negatieve stress voor ons lichaam en brein.

Lees meer
Welke olie is gezond?

Welke olie is gezond?

Er is tegenwoordig in de supermarkt een enorm aanbod aan verschillende soorten olie. Maar welke olie is nou gezond om te gebruiken tijdens bakken?

Lees meer

Stay connected